Julkaistu Jätä kommentti

Itsenäisen Suomen Panssariase

Kalevi Keskisen ja Jarmo Lindgrenin vuosien suurtyö on nyt valmis

itsenäisen suomen panssariase

Suurteos suomen panssareista  aselajin perustamisesta Nato-aikaan 

Itsenäisen Suomen panssariase käsittelee Suomen panssarivoimien historiaa panssarivaunutyyppien kautta, ja kertoo siten uudenlaisesta näkökulmasta panssarisodan historiasta sekä panssariaseen kehityksestä rauhanaikana.

496-sivuinen suurteos kattaa ensimmäisten panssarivaunujen hankinnan Suomeen vuonna 1919, panssariaseen kehityksen 1920- ja 1930-luvuilla, panssarisodan vaiheet talvi-, jatko- ja Lapin sodassa 1939–1945 sekä sotien jälkeiset vuodet nykypäivään saakka.

 Teokseen on kerätty aineistoa vuosien ajan. Lähteinä ovat olleet arkistot, museot ja yksityiset kokoelmat, alan julkaisut ja haastattelut.

Teoksen suuri koko mahdollistaa hulppean kuvituksen. Teoksessa on yli 900 valokuvaa vuosilta 1918–2024. Eniten kuvia on sotavuosilta.

 Kalevi Keskinen on sotahistoriaan erikoistunut tietokirjailija ja kuvatoimittaja. Jarmo Lindgren on pienoismallien rakentajana perehtynyt yli 40 vuoden ajan panssarivaunuihin ja niiden historiaan. 

Teoksessa on myös mm. luettelo talvi-, jatko- ja Lapin sodan vaunutappioista. Sen ovat koostaneet Mikko Heikkinen ja Kari Tapio.

Julkaistu

Kohtalon vuosi 1944

Tärkeän merkkivuoden juhlateos

80 vuotta sitten suomalaiset taistelivat itsenäisyyden säilyttämiseksi.  Vaikka vuonna 1944 sodan koettiin päättyneen tappioon, jälkikäteen arvioituna Suomi selviytyi olosuhteisiin nähden loistavasti. Maamme säilyi miehittämättömänä ja poliittisesti itsenäisenä.

Asiantuntija-artikkeleita, tietoiskuja ja noin 540 pysäyttävää valokuvaa sodan ja rauhan vuodesta 1944

Historiantutkija Henrik Tala vie lukijan vuoteen 1944 kuukausi kuukaudelta. Suomen kohtalo oli monta kertaa hiuskarvan varassa. Helmikuussa suomalaiset yritettiin painaa polvilleen siviilikohteita pommittamalla, kesäkuussa suurhyökkäys oli ajaa rintaman romahtamis­pisteeseen. Itsenäisyys oli vaarassa myös elo–syyskuun rauhanpolulla, jolloin Suomi oli kahden suurvallan välinen kiistakapula. Syksyllä rauhanteon jälkeen Neuvostoliitto painosti Suomen sotaan saksalaisia vastaan.

Sotahistorioitsija Olli Kleemola kertoo ­­kesä-, heinä- ja elokuun ratkaisevista taisteluista. Raskain uhrein saavutettu torjuntavoitto mahdollisti liikkumavaran poliittisille ratkaisuille. Neuvotteluille ei olisi ollut tilaa, jos taistelut olisi hävitty.

Monipuoliset tietoiskut ja runsas kuvitus kertovat vuoden pienistä ja suurista tapahtumista ja tempaavat mukaansa äkkikäänteiden aikakauteen, hetkeen, jolloin Suomi astui uuden ajan kynnykselle. 

Suuri kuva- ja tietoteos 
itsenäisen Suomen tärkeimmästä vuodesta, 
joka määräsi Suomen suunnan  
puolen vuosisadan ajaksi

Julkaistu

Sota Lapista

Sota Lapista suurteos

Talvisota osoitti karusti, että Pohjois-Suomen strateginen merkitys oli aliarvioitu. Syksyllä 1939 Neuvosto­liiton johto uskoi puna-armeijan marssivan Suomen kapeimman kohdan halki Ouluun saakka muutamassa viikossa. 

Historioitsija ja tietokirjailija Mika Kulju kertoo teoksessa talvisodan taisteluista ja taistelijoista Sallan ja Petsamon rintamilla ja nostaa esiin, kuinka ratkaisevia voitot pohjoisella rintamalla olivat koko sodan kululle. 

Tietokirjailija Hanna Pukkila-Toivonen kertoo kirjassa Lapin siviilien kohtalosta, joka poikkesi merkittävästi eteläsuomalaisten kokemuksista. Mm. evakuoin­tien laiminlyönti talvisodassa, alue­menetykset ja saksalaisten jälkeensä jättämä hävitys ja miinat koettelivat lappilaisia kohtuuttomasti.

Tietokirjailija ja tutkija Olli Kleemola kertoo, kuinka Suomen Lapista tuli kansainvälisesti merkittävä sotanäyttämö 1941. Kleemola esittelee keskeiset pohjoiset operaatiot ja kuvailee monipuolisesti, millaisia vaikeuksia saksalaiset Lapin erämaissa kohtasivat sekä miten suomalaiset ja saksalaiset sopeutuivat rinnakkain­eloon, kun salamasota ei sujunut Lapin aarniometsissä ja tundralla odotetusti. 

Aseveljeydestä irtautuminen aiheutti traagisesti suurinta tuhoa Lapissa, jossa yhteiselo saksalaisten kanssa oli ollut tiiveintä. Kun muu Suomi siirtyi rauhan aikaan, Lapissa alkoi uusi sota. Mika Kulju kertoo Lapin sodan kulusta aina 1.10.1944 alkaneista Tornion ja Kemin taisteluista Rovaniemen valtaukseen ja kuljettaa lukijan suomalaisjoukkojen matkassa edelleen Ivaloon, Muonioon ja Kilpisjärvelle asti. 

Tietokirjailija Sari Savikon artikkeli avaa yksityiskohtaisemmin Lapin sodan heikosti tunnettua viimeistä vaihetta, jonka aikana pieni joukko ase­velvollisuusikäisiä nuorukaisia ”karkotti” Neuvostoliiton vaatimuksesta vahvoihin puolustusasemiin linnoittautuneita saksalaisjoukkoja Käsivarren Lapissa aina kevääseen 1945.