Suomi1917 – Suomi 100 vuotta juhlateos

”Suomi 1917 -teos on olennainen hanke, jotta tuntisimme juuremme – rikkaan kulttuuriperintömme sekä historiamme. Nyt meillä on mahdollisuus saada kootusti ja laajasti tietoa Suomen historiasta, mahdollisuus ymmärtää enemmän.”

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja
Tasavallan Presidentin puoliso Jenni Haukio


Vuonna 1917

Suomalaisia oli 3,3 miljoonaa. Kolme neljästä sai toimeentulonsa maataloudesta. Maassa oli 38 kaupunkia ja niissä asukkaita noin puoli miljoonaa. Suurvallat sotivat neljättä vuotta. Vallankumous kaatoi keisarin. Järjestysvalta romahti, punakaarteja ja suojeluskuntia perustettiin. Valuutan arvo syöksyi. Vienti ja tuonti tyrehtyivät. Nälänhädän uhatessa säännöstelyä alettiin toteuttaa haparoiden. Työttömiä oli ennennäkemättömän paljon. Työväki lakkoili. 6.12. Venäjän suuriruhtinaanmaa Suomi julistautui itsenäiseksi.

On käsittämättömän onnellista, ettei Suomi melskeisen vuoden 1917 ja sitä seuranneen sisällissodan seurauksena ajautunut totalitarismiin, kuten monet muut Euroopan valtiot.


Joulukuussa 1917 annettu itsenäisyysjulistus oli pitkän kehityksen tulos.

Ajatus suomalaisista yhtenäisenä kansakuntana ja haave riippumattomasta Suomen valtiosta muodostui 1800-luvun aikana. Professori Hannu Salmi nostaa artikkelissaan esiin kaikki ne käännekohdat, jotka rakensivat Suomesta kulttuurikansakunnan. Suomalainen kirjallisuus, kuvataide, teatteri, elokuva ja musiikki olivat luomassa yhtä kansakuntaa.

Dosentti Samu Nyström kertoo, mitä todella tapahtui vuoden 1917 kuluessa. Värikäs artikkeli kertoo kansakunnasta, jota koettelevat maailmansodan aiheuttama pula ja sisäiset levottomuudet. Dramaattinen vuosi näyttää ajautuvan kaaokseen, mutta Suomi tointuu lopulta antamaan itsenäisyysjulistuksensa.

Teoksen artikkeleita on maustettu tietoiskuilla ja kuvituksella. Ne antavat monipuolisen kuvan kansallisen historiamme käännekohdista sekä Suomesta ja suomalaisuudesta valtion syntyhetkellä. Kansalliskirjaston kokoelmien avulla piirretään maasta ja kansasta kirjava kartta: kaikkien yhteiskuntakerrosten, eri aatteellisten ja uskonnollisten näkemysten ja eri puolilla maata asuvien suomalaisten ryhmäkuva.

nettiin

SUOMI 1917

432 sivua
Yli 300 kuvaa: valokuvia, painokuvia, maalauksia, grafiikkaa ja piirustuksia. Upea kuvitus kansallisten arkistojemme aarteita pääosin Suomen Kansalliskirjaston kätköistä.

Laadukasta kotimaista painotyötä:
Peittokultafoliointi kannessa ja kultafoliointi selässä, takakannessa kohopainatus. Nahkaselkä pintein ja lukunauha. Painettu Porvoossa suomalaiselle paperille.

Teosta on painettu 1917 numeroitua kappaletta.

ISBN 978-952-5330-85-4

SISÄLLYS

Presidenttiparin saatesanat
Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja, prof. Kai Ekholm: Kulttuuriperintömme
Päätoimittaja Kai Linnilä: Esipuhe
Hannu Salmi: Taiteet ja kulttuurielämä itsenäisen Suomen rakentajana
Samu Nyström: Suomi vuonna 1917

40 tietoiskua, toimittajina Kai Linnilä, Sari Savikko, Hanna Pukkila-Toivonen.

KIRJOITTAJAT

Hannu Salmi on yleisen historian dosentti ja kulttuurihistorian professori Turun yliopistossa. Salmi on palkittu Suomen tietokirjailijat ry:n tietokirjapalkinnolla 2013.

Samu Nyström on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa ja tietokirjailija.