Someron järvet & lammet

32.50

Osasto:

Kuvaus

Näe Somero uusin silmin!

 

Tämä teos esittelee 119 somerolaista järveä ja lampea. Kirjaan on koottu perustiedot jokaisesta järvestä. Lisäksi kerrotaan kaikista luonnon­lammista muutamaa aivan pienintä lukuun ottamatta. Someron vesistöjä on tutkittu paljon viimeisten 25 vuoden aikana: on tehty valuma-alue- ja kasvillisuuskartoituksia sekä koekalastuksia, monille järville myös hoitosuunnitelma. Tätä teosta varten on kerätty lisäksi ajantasaista kokemus­­tie­toa Someron vesien kalastosta.

Somero on vedenjakaja-aluetta, josta saavat alkunsa neljään eri suuntaan lähtevät vesistöt. Paimionjoen ja Uskelanjoen vesistöt laskevat Saaristo­mereen, Karjaanjoen vesistö Suomen­lahteen ja Kokemäenjoen vesistö Selkämereen. Pieniä, alle kahden hehtaarin kokoisia järviä ja lampia on yli viisikymmentä.

Teoksen kuvat muistuttavat, millainen aarre­ runsaat­ vesistömme ovat. Järvet, lammet, joet ja purot ovat tärkeitä paikallisille asukkaille, mutta myös Someron kaupungille ja liike-elämälle. Somerolla on lähes 2 200 kesämökkiä, joista­­ suuri osa sijaitsee vesien varrella.

Manu Kärki on somerniemeläinen kotiseutu­neuvos ja luontokuvaaja. Ilmakuvat Kärki on ottanut tätä teosta varten kuvauskopterilla vuosina 2017–18.