OIVA TURPEINEN

Anders Lönnbohm, maanmittari ja runoilijoiden isä

Professori Oiva Turpeisen kirjoittama Anders Lönnbohm – maanmittari ja runoilijoiden isä (Amanita 2008) on värikäs elämäkerta ja seikkaperäinen kuvaus 1800-luvun suurista maanmittaushankkeista Kainuussa ja Länsi-Lapissa sekä valtakunnan itärajalla. Turpeisen tutkimus on samalla lisälehti runoilijoiden Kasimir ja Eino Leinon elämäkertaan ja Kainuun historiaan.

Anders Lönnbohm – entinen Antti Mustonen ja Anders Mustoin – kiipesi köyhästä talollisen pojasta maanmittausorganisaation parhaille paikoille. Akateemisesta maanmittaustutkinnosta vuonna 1855 vapautettu ahkera puurtaja nousi 1880 Oulun läänin vanhemmaksi komissiomaanmittariksi. Lönbohmin tekemiä suuria mittauksia olivat Vieksi, Yli-Sotkamo, Muonioniska, Ylitornio ynnä Oulun läänin ja Arkangelin kuvernementin välinen raja-alue.

Sivistystahtoinen maanmittari koulutti lapsensa kalliisti ja perusteellisesti silloin, kun kansakoulu teki vasta tuloaan Paltamon kirkonkylään. Tyttäret kävivät koulua aikana, jolloin tyttöjen sivistäminen ei ollut itsestäänselvyys. Seitsemästä pojasta kaksi antautui maanmittarin uralle, kolme elätti itsensä kirjoittamalla.

koko 155 x250, 248 sivuaneliväri, kartta-, maisema- ja henkilökuvitus

sidottu, päänauhat, kova ylivetokansi

Tilaa kirja

Yli-Sotkamon Kiimasjärven Kataja-, Honki- ja Karppasaaret Anders Lönnbohmin 1869 mittausten mukaan.

 

NÄYTESIVUT (1,3 MT PDF)