Suuriruhtinaan Suomi on joka kodin lukemisto aikakaudesta, jolloin kansakunta löysi itsensä. Sarja on kokoelma omaperäisen maan tarinoita: tähtihetkiä ja ilmiöitä runsaan sadan vuoden ajalta.

Vuosina 1809-1917 Suomi oli venäläinen suuriruhtinaskunta. Se oli autonomia, pieni valtio suuren imperiumin länsikupeessa. Suomea hallitsi Venäjän keisari ja sen elämään vaikuttivat maailman tapahtumat, mutta itsenäiseksi kansakunnaksi pientä maata ohjailivat kansan sivistystahto, omaperäinen kulttuuriperintö ja viisaat kansalliset voimat.


Autonomiana Suomi löysi äidinkielen, omaäänisen kirjallisuuden, kuvataiteen ja sävelen. Venäläisen hallinnon aikana maahan luotiin liikenneväylät, suurteollisuus, lehdistö, viestimet. Suomen suuriruhtinaan suojeluksessa rakennettiin Helsinki ja sen monumentaalikeskusta.

Suuriruhtinaan Suomi 1-5 on runsaasti kuvitettu, harvinaisia dokumentteja ja ennen näkemätöntä kuva-aineistoa sisältävä teossarja, jonka osat ovat:

1. Oolannin sota, valmis
2. Höyryllä Hämeeseen
3. Pietarin rata
4. Keisarin maa
5. Vapauttajatsaarista sortajakeisariin


Sivukoko 24,5 x 30 cm


Sidosasu: sidottu, kannessa ja nelivärisuojapaperissa kultafoliointi


Kuvitus: runsas neliväri- ja mustavalkokuvitus, yli 160 maalausta, piirrosta ja karttaa


Paperi: luonnonvalkoinen, korkeatasoinen päällystämätön taidepainopaperi 150 g


Suuriruhtinaan Suomi –sarjan osat 1-5 on kirjoittanut professori Oiva Turpeinen. Hän on kansainvälisesti arvostettu väestöhistorioitsija, jonka käsialaa ovat myös kymmenet yritys- ja kaupunkihistoriat.


Sarjan päätoimittaja on Kai Linnilä.