Keittokirjaraadin kunniamaininta Linnilän Linnan pidoista pappilan pöytään -kirjalle

Vuoden keittokirja -kilpailun raati palkitsi kunniamaininnalla Kai Linnilän kirjoittaman teoksen Linnan pidoista pappilan pöytään - Kaari Utrion romaanien herkut.

- Kirjan kirjoittaja avaa hienosti kansainvälisen ja varsinkin suomalaisen ruokakulttuurin taustaa ja historiaa, joka tänä vuonna on noussut erityiseen arvoon, toteaa raadin puheenjohtaja Raili Koroma Suomen Gastronomien Seurasta.

Raadin mukaan kirja ei ole varsinainen keittokirja, mutta antaa runsaasti tietoa eri aikakausien ruoka- ja tapakulttuurista. Kaunis kuvitus ja ulkoasu sekä mielenkiintoiset tarinat entisajan ruokapöytien ruokalistoista ja raaka-aineista ansaitsivat raadin kunniamaininnan. Kirjan ulkoasu on Lauri Linnilän ja kirjassa käytetyt romaanilainaukset Kaari Utrion /Oy Amanita Ltd. Kirjan on kustantanut Kustannusosakeyhtiö Tammi.

­– Reseptiikka ei tee teoksesta keittokirjaa, mutta se avaa hienosti kansainvälisen ja suomalaisen ruokakulttuurin taustaa, Koroma kehuu.

Linnilä toteaakin, että hän sai ladattua yhteen kirjaan kaiken, mitä tietää ruuan historiasta. Koroma muistuttaa, että suomalaisesta ruokakulttuurista puhuminen on tänä vuonna noussut erityiseen arvoon. (STT & Finfood)

Kai Linnilän Linnan pidoista pappilan pöytään on eurooppalaisen ruokailun historia. Samalla se kertoo Kaari Utrion romaanien pöydänantimista. Teoksessa käsitellään Utrion kolmenkymmenen proosateoksen esittämää ruokakulttuuria.

– Kaari Utrion romaanien ja novellien kuvaama varhaisin historiallinen aikakausi alkaa 800-luvulla. Kahdeksantoista teosta kuvaa keskiaikaa ja yksitoista 1800-lukua. Olen käynyt läpi tätä kirjaa varten noin 250 syömiseen tai ruuanlaittoon liittyvää kohtausta, Linnilä kertoo

   Kaari Utrion romaanit pursuavat tapainkuvausta. Ruoka on oleellinen osa kulttuurihistoriaa. Lukijan silmien eteen avautuu outo, jopa uskomaton kokoelma raaka-aineita ja ruokalajeja. Utrion sankarit saattavat samassa romaanissa nähdä äärimmäistä nälkää ja mässäillä suunnattomat määrät herkkuja yhdellä kertaa.

Osta kirja