Neuvostoliiton ilmavoimien iskut siviilikohteisiin eri puolilla Suomea järkyttivät maailmaa syvästi loppuvuonna 1939.
Pommitettu Suomi -suurteos kertoo, millaisella voimalla Neuvostoliitto viime sodissa pommitti Suomen kotialuetta, millaista tuhoa ilmahyökkäykset aiheuttivat ja kuinka suomalaiset puolustautuivat. Väestönsuojelua käsittelevä artikkeli taustoittaa, miten hyökkäyksiin oli varauduttu ja kuinka väestönsuojelua sotavuosina kehitettiin.
Sotahistorioitsijat Riku Kauhanen ja Olli Kleemola kertovat pommituksista monipuolisen lähdeaineiston pohjalta. Tietoa täydentävät aikalaiskokemukset. Tositarinat antavat välähdyksen tuhon yllättävyydestä, järkyttävyydestä ja sattumanvaraisuudesta. Lähes kaksituhatta ihmistä menetti henkensä ja tuhannet vammautuivat kotialueen pommituksissa. Pommitettu Suomi -teos on omistettu kaikille suomalaisille, jotka joutuivat vuosina 1939–44 keskelle sodan hävitystä ja joiden elämän pommitukset rikkoivat.
Historian synkimmilläkin lehdillä voi nähdä todisteita myös ihmisen hyvyydestä. Kirjan kertomuksissa yksi suojaa tuntematonta lasta pomminsirpaleilta omalla kehollaan, toinen säntää palavaan kellariin etsimään eloonjääneitä, kolmas kiipeilee pommitetussa rappukäytävässä pudotusta uhmaten pelastaakseen loukkuun jääneitä haavoittuneita yläkerroksista. Hyökkäykset aseettomia siviilejä kohtaan yhdistivät suomalaiset auttamaan lähimmäistä ja puolustamaan vapautta.
Neuvostoilmavoimien terroripommitukset talvi- ja jatkosodassa olivat maanpuolustustahdon ja -taidon äärimmäinen koetus. Vastoin hyökkääjän odotuksia pommitukset vahvistivat Suomen puolustusta.
POMMITETTU SUOMI
400 sivua, 320 kuvaa
Tekstit Riku Kauhanen ja Olli Kleemola
Mitat 250 x 300 mm
Nahkaselkä pintein, kaksi lukunauhaa, hopeafoliointi etu- ja takakannessa sekä selässä
Painettu Porvoossa, ilmestyy toukokuussa 2022
Rajoitettu, numeroitu painos 1500 kappaletta,
tiedustelut info (at) amanita.fi tai 02 7489 500
Isbn 978-952-7319-07-9